Offrecord

Jak si stojí PR agentury u nás a ve světě? Připravili jsme žebříček!

Protože nás zajímalo, jak si na českém PR trhu stojí komunikační agentury, vytvořili jsme si vlastní žebříček. První tři místa si rozdělili AMI Communications, Bison & Rose a Ogilvy. Ve světě je tomu ale trochu jinak. Přinášíme vám úplně čerstvá mezinárodní data!

Žebříček vychází z účetních závěrek, které jednotlivé firmy vkládají do obchodního rejstříku a jsou dostupné na webu www.justice.cz. Pořadí 10 největších PR agentur na trhu je založeno na ročním obratu společností v posledním reportovaném roce (většinou 2013-2015). A jak si jednotlivé firmy stojí?

České prvenství obhájila agentura AMI Communications. Druhé místo náleží Bison & Rose, která je však od prvního místa ve srovnání s ostatními agenturami vzdálena jen minimálně. Ogilvy PR obsadila s výrazným odstupem třetí místo, za kterou pak těsně následují agentury Grayling CR a AC&C Public Relations, která uzavírá první pětku.

V druhé pětce se pak s relativně srovnatelnými výsledky umístily firmy Ewing PR,  PR.Konektor, Crest Communications, světová trojka FleishmanHillard a desítku uzavírá agentura Stance Communications. Česká odnož světové dvojky Weber Shandwick se pohybuje až okolo spodních pozic žebříčku a do naší TOP 10 se nedostala.

Žebříček českých PR agentur, Offrecord.cz, 5/2016

Světová měřítka

I na českém trhu má své zastoupení řada velkých světových hráčů. Kromě už zmiňované agentury Weber Shandwick patří do světové TOP 10 také FleishmanHillard, Ogilvy PR, Havas PR nebo Hill+Knowlton Strategies. Vyplývá to z každoročního žebříčku prestižního magazínu The Holmes Report, který srovnává příjmy mezinárodních PR firem včetně jejich dceřiných společností.

Prvenství v globálním žebříčku patří americké agentuře Edelman, kterou v České republice zastupuje právě AMI Communications. Druhé místo pak obsadila agentura Weber Shandwick. Světovou trojkou je již tradičně FleishmanHillard. TOP 3 zůstává ve stejném složení již několikátý rok v řadě.

Na čtvrtém místě se umístila americká společnost Ketchum, na pátém pak francouzská MSL Group. Do TOP 10 nejlepších patří ještě Burson Marsteller, Hill+Knowlton Strategies, Ogilvy PR, Golin a Havas PR.

TOP 10 globálních PR firem, The Holmes Report, 4/2016