Offrecord

Červnové změny v českých médiích

Měsíc červen se nesl v duchu fůzí a integrace. Štafetu po CNC tentokrát převzala společnost Penta, vlastník Vltava-Labe-Pressu, Astrosatu a Tablet Media. Po restrukturalizaci titulů těchto vydavatelství dojde k jejich postupnému sloučení do nové společnosti Vltava Labe Media.

Lifestyloví novináři, investigativci i bossové regionálních zpravodajů se sestěhují do jednotného sídla v developerském komplexu Waltrovka (který, překvapivě, patří také Pentě). Snad tím už konečně skončí ony neustálé telefonáty do recepce Stavoservisu, při nichž se každý ujišťuje, zda se Deník už „zase“ nepřestěhoval na Přátelství.

Do mediálního světa směřuje také další gigant – Seznam.cz. Ten sice dlouhodobě spolupracuje se skvadrou z Vinohrad, po letech ale patrně vycítil potřebu generovat i svůj vlastní zpravodajský obsah. Na Zličíně tak nově vznikne redakce cca 30 lidí, kteří budou mít na starosti „seriózní novinařinu“ pod hlavičkou typického červeného S.

Redakce bude doplňovat informace Borgisu a s největší pravděpodobností bude úzce kooperovat také s weby Stream.cz či Proženy.cz. Že Seznam svoji žurnalistiku myslí vážně, potvrdil výběrem muže, který celý tým bude mít na starosti – Jakuba Ungera. Ten mimojiné stál u vzniku Aktuálně.cz či Neovlivni.cz.

Lukáš Wagenknecht, který stojí za objevem největšího plýtvání v historii ČR, se po neshodě s Andrejem Babišem uchytí jako novinář. Na novou profesi si plácl s Jaromírem Soukupem, který tím získá posilu zejména pro redakce Týdne a lifestylově-byznysovo-zpravodajsko-bulvárního Faktoru S. Wagenknecht bude mít v rámci Empresa Media funkci „vedoucí analytik ekonomických událostí“ a jeho sekce bude pracovat také na novém formátu televizní publicistiky v rámci TV Barrandov.

Mladá fronta opět redesignovala – po Euru a Ekonomu se grafikům do ruky dostala obálka ekonomického časopisu Profit.

Nová podoba časopisu Profit

Škatulata v pohybu

Lukáš Polák je nově členem týmu TV Nova. Na starosti má prodej přímým klientům. Předtím působil ve vydavatelství Burda.

Výkonný ředitel Milan Mokráň opouští Vltava-Labe-Press (nedočkal se tedy Vltava Labe Media) a odchází na Slovensko, kde bude pracovat pro Petit Media (regionální týdeníky My, noviny Echo).

Jan Čáp posílí redakci českého Newsweeku, kde bude mít na starosti velká obálková témata Page One.

Překvápko měsíce

Že Saša Hemala nepatří do starého železa, víme. Že se ale z televizního matadora, zasypávajícího diváky ČT po desetiletí spoiler alerty stane rosnička, čekal málokdo. Alexandr Hemala se totiž nově stal jedním z moderátorů denní relace Nejlepší počasí, která zakončuje večerní zpravodajský blok televize Barrandov. Po odhalení tajů tlakových níží i výší však naštěstí i nadále bude dělat to, co umí nejlépe – prozrazovat taje následujících pořadů v rámci prime timu. Ať už se bude jednat o show s Kateřinou Brožovou, hudební pořad s Kateřinou Brožovou, či seriál s Kateřinou Brožovou.