Offrecord

Video má zelenou

Televize je over. Program je jasně daný a jediný způsob, jak si ho můžeme přizpůsobit, je přepínat jednotlivé kanály. Není divu, že dáváme přednost sledování na internetu.

Kolik času věnujete sledování videí na Instragramu, YouTube, nebo Facebooku? V Americe, podle výzkumů, touto aktivitou stráví dospělý člověk průměrně až 1 hodinu a 16 minut denně.

Video na sociálních sítích zažívá celosvětový boom. Vzhledem k vyšší přenosové rychlosti, v porovnání s jiným mobilním obsahem, by podle společnosti Cisco, měla právě videa tvořit do roku 2020 75% světového mobilního provozu.

Videomarketing

Základem úspěšného marketingu je schopnost udržet krok s nejnovějšími formami propagace. Samotná videa sice neprodávají, ale mají obrovskou moc ovlivnit a přimět diváka ke koupi nebo určitému chování.

Videomarketing umožňuje sledujícím dostat se do blízkého kontaktu se společností, nahlédnout do zákulisí a komunikovat se zaměstnanci či přímo CEO, ukázat lidskou tvář. Sledováním videa prožíváte to, co se v něm děje, proto je každý detail důležitý. Například správným výběrem doprovodné hudby můžete zaměřit na emoce.

První místo v propagaci videoobsahu drží prozatím Youtube, který každodenně dosahuje sta milionů shlédnutí. Potenciál marketingu zde je obrovský.

Nejčastějším způsobem je spolupráce s Youtubery, kteří produkt testují a dávají na něj své hodnocení. O úspěšnosti není pochyb. Na doporučení od přátel je 68% pravděpodobnost, že si výrobek koupíte.

Krásným příkladem úspěšného videomarketingu jsou technologie GoPro. Nick Woodman v roce 2003 dospěl k názoru, že nejlepším způsobem, jak zpropagovat, co malé kamerky dokážou, je ukázat je v akci. A povedlo se! YouTube byl zavalen videi adrenalinových sportů a zážitků pod taggem GoPro. Společnost tak dokázala to, co je snem všech marketérů – videa se stali virálem a marketing byl vytvářen zákazníky.

Kdykoliv, kdekoliv!

Vývoj videa zažívá revoluci v podobě tzv. Live streamingu.

Proč revoluci? Profesionální tvůrci videí, které sledujeme, tvoří jen střípek počtu všech diváků. Ve společnosti je zakořeněno přesvědčení, že za tvorbou videí stojí mnoho práce, mnoho lidí a mnoho peněz. Live streaming tohle stigma jednoznačně boří. Streamovat můžete přes telefon, tablet a je jedno jestli sedíte v připraveném studiu, nebo zrovna jedete na horské dráze. Vše probíhá v reálném čase!

Live streaming je v kurzu. Stačí mít po ruce telefon

5 důvodů proč vyzkoušet Live Streaming:

Mezi top aplikace pro Live streaming patří Pericope (vlastněný Twitterem), Facebook Live, YouTube Live a Meerkat. Mezi dalšími například Katch.me, UStream, Hang W nebo Stringwire.

Nejoblíbenější formáty

Vines

Dnešní divák je velmi náročný. Upoutat a udržet pozornost se někdy zdá jako nadlidský úkol. Možná proto se stal tzv. Vine jedním z nejoblíbenějších formátů videa. V roce 2012 byla vytvořena stejnojmenná aplikace, kterou později koupil Twitter. Umožňuje svému uživateli nahrát 6 vteřin videa, sestříhat, upravit a sdílet. Ačkoliv aplikace Vine nedávno ohlásila svůj konec, forma tradičních pár vteřinových videí zůstává. Díky vtipnému obsahu se často stávají virálními.

Stories

S funkcí stories přišel jako první Snapchat, který zažíval obrovskou slávu, a jeho hodnota se raketově zvedala každým dnem. Tedy do té doby, než se Mark nechytil za nos a nezaložil konkurenční Instastories. Tak či tak, základem je nahrání 10vteřinového videa nebo fotografie na váš profil. Sdílet své zážitky můžete kdykoliv, příběh ale „visí“ jen 24 hodin.

Boj mezi společnostmi pokračuje, ke štěstí uživatelů právě díky tomu launchují společnosti řady nových features (Snapchatové memories, nebo Insta lenses). Co bude dál? Necháme se překvapit!